Samos'tan yeni gözlemler / further impressions from Samos
Samos'ta bu defa Ramazan Bayramı'nı
geçireceğiz. Haliyle kalabalık ama daha çok Türk turist var. Artık sezonun
ortası sayılır, ama komşudaki kriz Ada'yı da fazlasıyla etkilemiş. Özellikle
görmeye alıştığımız Avrupalı turistler azınlıkta. Her ne kadar çok sayıda uçak
özellikle haftasonu günlerinde inip kalkıyorsa da bir şekilde Avrupalı
turistler görünür değil. Bunu kumsaldaki tenhalık doğruluyor.
Buna rağmen limanda yer bulamayınca
Çarşamba gecesini liman dışında alargada geçiriyoruz. Rüzgar ara ara sert estiğinden
3 metre derinliğe 40 metre zincir döşedik. Tekne yerinden kımıldayacak halde
değil. Akşam yemeğini daha önceden de çok sefer denediğimiz Remataki restoranda
yiyoruz. Yemekler ve ortam harika, ama restoran tıka basa dolu değil. Çoğu
insan Avrupa'ya kızgın. Kendilerinden ziyade Avrupa'nın nobranlığına sinir
oluyorlar.
Ertesi sabah limandan erken ayrılan
bir teknenin yerine bağlanıyoruz. Önce bağlama ücreti olarak on Euro liman
görevlisine takdim edip, sonra kahvaltının ardından giriş işlemlerimizi
hallediyoruz. Daha öğlen olmadan sıcak bastırıyor. Öğleden sonra kendimizi
pithagorio köyünün batısındaki taşlık plaja atıyoruz. Su epey soğuk 😳 insan alışa alışa zor giriyor.
Akşamüzeri tekneye dönüp hazırlanıyoruz. Dışarıda alargada kalan tekne sayısı
arife nedeniyle 3 katına çıkmış. Herkes üst üste.
Akşam dostumuz Manolis'te yiyoruz.
Kucaklaştıktan sonra bir mezura çıkartıyor. Hergün bir santimini kesiyormuş.
Emekli olmaya 76 gün kaldı diyor. Çok güzel ve hatırlanası bir süreç. Bize iki
güzel kılıç ızgara yapıyor ki parmakların yenmesi mümkün. Önce dükkanı
kapatacağım, sonra devretmek için illa biri kapımı çalar diyor. Kendi erken
sabahtan gece yarısına kadar mutfakta, hanımı Dina gündüz alışverişte, gece
kasa da yeter artık diyorlar. Yunan halkı tembel diyenlere ithaf olunur.
Yorgun argın vedalaşıp yatıyoruz ama
limanda hayat geç saatlere kadar devam ediyor. Sabah uyanınca istikamet
köşedeki börekçi - Elmalı pie buranın olmazsa olmazı. Kahvaltının ardından kısa
bir tur atınca burada da bankamatik önünde kuyruk olanlar dikkat çekiyor. Kimi
yerler kredi kartı almıyor, bazıları ise iş olsun diye geri çevirmiyor. Bizim
vatandaşlar her yerde. En çokta kahvelerde. Tabii 2. güne ait 10 euro bağlanma
bedeli yine ödeniyor.
Ben epeydir açık rastlamadığım deniz
malzemeleri satan dükkanını açık bulunca fırsatı kaçırmayıp ihtiyacım olan
misinaları alıyorum. Öğlen bir yüzme molasından sonra sıra uzun tatil için
ihtiyaç duyulan bira stoklarını tamamlamaya geldi. Burada biranın (Alpha) 6
kutusu 3,80 euro, yani bizdeki biraların yarı fiyatından daha az. Bize bu
bedeli ödetenleri malum şekilde alkışlıyoruz. stokları topluca yerine koyunca
içimiz daha rahat ediyor. Ne de olsa komşunun bu hali nedeniyle dara
düşülebilinir ve bizim marketlere muhtaç kalabiliriz!
Son akşam yemeğimiz yakındaki Notos
restoranda. Basit bir kaç meze bize yetiyor. Yanda canlı müzikle Yunan ezgileri
çalınıyor. Daha ziyade isyanın dile geldiği şarkılar. Onları en kolay
anlayabilecek sanırım yine biziz. Bir bayram daha güzel anılarla noktalanıyor.
Haftaya tekne karada olacak ki bizi daha uzak rotalara ulaştırmak için tertemiz
olsun.
Mobil manav application
* * *
This year, time to spend a long
weekend after Ramadan. Samos looks crowded with lots of Turkish visitors. It is
mid summer, but the crisis in Greece also seems to effect this resort heavily.
The European travellers are missing, who we are used to see more in recent
years. The sandy beach is quite empty.
But the harbour is always crowded,
so that we need to spend Wednesday night at anchor. Since the wind is blowing
continuously, we laid a long chain at 3 meters deep. The boat is safe. For
dinner we have chosen Remataki Restaurant, which we know from previous visits.
The dishes and the restaurant are great, but it is not fully booked. Several
local people are angry to Europe. Rather than feeling sorry with all sanctions,
they are nervous for European arrogance.
Next morning we dock into the
harbour after a boat left Pithagorio. After paying the docking fee of 10 Euros
to the portsman, we had a breakfast and placed our entry formalities. Before
noon it is getting already hot and we go to the stone beach on the west side of
the village. The water temperature is really cold here.😳 One needs to get used to the cold
water to swim. Late afternoon return back and prepare for the evening. Boats
outside of the harbour have nearly tripled.
This evening the dinner is at
Manolis. Our old friend takes out a measuring tape after hugging. Everyday he
cuts 1 centimeter of it. He indicates, he has 76 more days to retire. Great process
to remember for a long time! He grilled two swordfish fillets for us. He tells,
first I will close the restaurant, later somebody will call me sometime to
overtake the establishment. He is in the kitchen from early morning till late
after midnight all week. His wife Dina is responsible for purchasing and
collecting payments from the guests. They say we are fed up :) It is a real
picture for those believing the Greek people are lazy.
Although we get back to the boat for
sleeping, the entertainment life continues till early morning. In the morning
the first stop here is the pastry shop at the corner. Apple pie is a must here.
After breakfast we walk into the main street and see the people queueing
at the cash mashine. Some stores do not accept credit cards, while others do to
secure additional business. Turkish tourists are everywhere. Mostly at
boardwalk cafees.
At a tackle shop, which I haven't
seen open for a long time is finally open, where I found the fishing lines I
needed. After a swimming pause around noon, it is time to refresh our
beer supplies on board. 6 cans (50cc) of Alpha beer cost Euro 3,80 here. Less
than the half what we pay in Turkey! We protest those who force us to pay
these high prices.120 cans of beer are now on board.
The last dinner takes place at Notos
Restaurant. Few simple starters and live Greek music at the neighboring tavern.
The songs are like an uprise and a reproach. I assume we can understand these
people more than anyone. Another long weekend comes to an end. Next week the
boat will be hardstanding, to make a clean bottom, to get us easily to long
routes for our summer holiday.
Yorumlar
Yorum Gönder